Wel of geen foto op je CV?

17 september 2019

Bij jouw sollicitatie is je CV van groot belang. Een werkgever kan hierop in enkele oogopslagen zien wie jij bent en wat jij hebt gedaan. Geen wonder dat jij wilt dat je CV zo correct is. In het kader daarvan is de vraag of je nu wel of niet een foto op je CV moet zetten een kwestie waar veel sollicitanten over dubben. Sterker nog, zelfs de meningen recruiters en werkgevers lopen uiteen. Geen makkelijke kwestie dus, zoals ook uit deze blogpost blijkt.

‘Ze vinden mijn foto toch wel’

Tot voor kort was het ongebruikelijk om een foto bij een CV te voegen. Het was ook minder makkelijk dan tegenwoordig om een foto bij een naam te vinden. Nu kan een zoekopdracht van jouw naam in Google al tot meerdere foto's leiden, maar vóór het tijdperk van de social media was dat nog niet aan de orde. Het was bijna verdacht als iemand een foto op zijn of haar CV zette; een selecteur kon zo de indruk krijgen dat de sollicitant extra punten hoopte te scoren met zijn of haar uiterlijk. Zoals gezegd veranderden de zaken met de opkomst van het internet en vooral toen de social media om de hoek kwamen kijken. Even googelen en het Twitter- of Facebook-account van een sollicitant komt tevoorschijn. (Met dat laatste moet je trouwens uitkijken, want je wilt natuurlijk niet dat een potentiële werkgever jou ladderzat de polonaise ziet doen. Check daarom de privacy-instellingen). Tegenwoordig doe je er als werkzoekende goed aan om LinkedIn te gebruiken, waarbij een foto de normaalste zaak van de wereld is. En als een pasfoto daar zo gewoon is, waarom zou je hem dan niet meesturen met je papieren CV?


Vrouwen vs. mannen

Enkele jaren geleden werd in Israël een onderzoek gedaan naar het effect van foto's op CV's. Hieruit bleek dat knappe vrouwen maar beter niet hun foto konden meesturen. Dit had te maken met jaloezie van andere vrouwen in de sollicitatiecommissies. Het onderzoek wees uit dat vrouwelijke sollicitanten door hun foto mee te sturen hun kans op een sollicitatiegesprek met maar liefst 40% zagen slinken. Voor mannen lag het net iets anders. Mannen die door de respondenten als aantrekkelijk werden beschouwd, deden er goed aan om hun foto bij te sluiten. Mannen die niet als aantrekkelijk werden gezien, verlaagden hun kansen op een uitnodiging door een foto mee te sturen. De hamvraag is dus eigenlijk: hoe aantrekkelijk denk jij te zijn?


Foto op je CV of niet? Het is jouw beslissing

De keuze is aan jou. Als je een goede foto hebt, kan het slim zijn deze op jouw CV te zetten. Je CV valt er meer door op en opvallen is natuurlijk belangrijk. Aan de andere kant wil je natuurlijk niet dat jouw foto afleidt van je kennis en ervaring, en dat kan juist gebeuren als je een slechte foto gebruikt. Geen makkelijke kwestie, dus. Een tip is om meerdere mensen in jouw omgeving te vragen wat zij van jouw foto vinden. Bij de geringste twijfel stuur je hem niet mee met jouw CV.


Tips voor het bijsluiten van een foto

Kies je ervoor om wél een foto op je CV te zetten, dan wil je de best mogelijke foto kiezen. Misschien heb je nog een recente foto op de plank liggen, maar het kan net zo goed dat je een nieuwe foto moet (laten) maken. Hou in elk geval rekening met de volgende dingen:
Geen vakantiefoto Het licht in de zomer maakt kleuren flets en je hebt tijdens je vakantie vaak weinig om het lijf. Foto’s die je tijdens zo’n tripje hebt geschoten zijn per definitie ongeschikt – tenzij het een zakenreis was en je in formele kleding op de foto staat.
Wees professioneel Op een pasfoto dienen mannen op zijn minst een overhemd te dragen, en als het even kan ook een stropdas. Vrouwen moeten een diep uitgesneden decolleté vermijden.
Neutrale stijl Met jouw pasfoto is het voor een selecteur nóg makkelijker om zich een beeld van jou te vormen. Omdat de impact van een foto zo groot kan zijn, is het belangrijk om geen ‘schokkend’ kapsel, uitbundige juwelen of een al te hippe bril op de foto te zetten. Hou het neutraal.
Glimlachen mag Neutraal en professioneel betekent niet hetzelfde als ernstig en saai. Het is juist goed om te glimlachen op een foto die jou bij een sollicitatie ondersteunt. Zo kom je vriendelijk, warm en menselijk over.

Bron: cvster.nl